- 20 jaar vakmanschap
- Traditioneelparket specialist
- Eigen showroom
- Ambachtelijke kwaliteitsproducten
Luchtvochtigheid bij parketvloeren
Parketvloeren zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren vanwege hun natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en tijdloze schoonheid. Om ervoor te zorgen dat uw parketvloer er goed uit blijft zien is het cruciaal om de luchtvochtigheid in de gaten te houden.
Het belang van luchtvochtigheid bij parket
Parket is een natuurlijk product dat kan reageren op veranderingen in de omgeving. Een van de meest significante factoren die van invloed zijn op parketvloeren is luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid verwijst naar de hoeveelheid vocht in de lucht, en het kan variëren afhankelijk van het klimaat en het seizoen. Parketvloeren reageren op schommelingen in de luchtvochtigheid door uitzetting en krimp.
Hout is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het vocht uit de omgeving kan absorberen of afstaan. Wanneer de luchtvochtigheid stijgt, neemt het hout vocht op en zet het uit. Bij lagere luchtvochtigheid verliest het hout vocht en krimpt het. Deze uitzetting en krimp kunnen leiden tot barsten, kromtrekken en scheuren in het parket.
De ideale luchtvochtigheid voor parket
Om ervoor te zorgen dat uw parketvloer in optimale conditie blijft, is het belangrijk om de luchtvochtigheid binnen een specifiek bereik te houden. Voor parketvloeren wordt over het algemeen een luchtvochtigheidsniveau tussen 40% en 60% aanbevolen Dit bereik biedt de juiste balans om krimp en uitzetting van het hout te minimaliseren.
Door goed te ventileren en een luchtbevochtiger te gebruiken kunt u de luchtvochtigheid in de drogere wintermaanden en de relatief vochtigere zomermaanden zelf goed regelen. Hiermee zorgt u ervoor dat u de levensduur van uw parketvloer verlengt en deze er prachtig uit blijft zien.
Let op:
Bij de installatie van een parketvloer is het belangrijk om het hout te laten acclimatiseren in de ruimte waar het zal worden geplaatst. Dit betekent dat het hout zich kan aanpassen aan de luchtvochtigheid en temperatuur van die ruimte voordat het wordt geïnstalleerd. Dit helpt om latere problemen te voorkomen.
Hoe zorgt u voor de ideale luchtvochtigheid in huis?
In Nederland geldt over het algemeen dat we vaak goed zitten qua luchtvochtigheid in huis, met uitzondering van de winter. In het stookseizoen daalt de luchtvochtigheid vaak onder de 40% en dient deze te worden verhoogd. Vroeger deed men dat met bakjes water aan de verwarming tegenwoordig gebruikt men een luchtbevochtiger.
Om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te houden voor uw parketvloer, kunt u de volgende stappen overwegen:
Gebruik een luchtbevochtiger
In droge klimaten of tijdens de wintermaanden, wanneer de lucht meestal droger is, kunt u een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen.
Ventilatie
Zorg voor goede ventilatie in uw huis om vochtigheid op peil te houden. Dit kan betekenen dat u ramen opent of gebruikmaakt van ventilatiesystemen.
Luchtontvochtiger
In vochtige omgevingen, zoals badkamers of kelders, kan het nodig zijn om een luchtontvochtiger te gebruiken om overtollig vocht te verwijderen.
Controleer de luchtvochtigheid
Gebruik een hygrometer om regelmatig de luchtvochtigheid in uw huis te meten. Op basis van deze metingen kunt u de nodige aanpassingen maken.
Gebruik vloerkleden
Plaats vloerkleden op plaatsen waar de luchtvochtigheid vaak fluctueert, zoals bij ramen of in direct zonlicht. Dit kan helpen om de blootstelling van uw parketvloer aan extreme schommelingen te verminderen.
Het belang van een goede luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger is een essentieel apparaat voor het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid in huis. Het voegt vocht toe aan de lucht, wat vooral in droge omstandigheden belangrijk is. Tijdens de wintermaanden, wanneer verwarmingssystemen de lucht kunnen uitdrogen, helpt een luchtbevochtiger om problemen zoals droge huid, gebarsten lippen en irritaties aan de luchtwegen te verminderen. Er zijn soorten luchtbevochtigers: de koudwaterverdamper en de ultrasone luchtbevochtiger.
De koudwaterverdamper
Een koudwaterverdamper is simpelweg een filter die vocht opzuigt en een ventilator die de vochtige lucht de ruimte in blaast. Door de ingebouwde hygrostaat gaat deze vanzelf uit bij de ingestelde luchtvochtigheid. Voordeel van deze luchtbevochtigers is dat ze goedkoper zijn in aanschaf en stil zijn in zijn geluidsproductie. Nadeel is dat het relatief dure filtermedium vaak vervangen moet worden en de beperkte capaciteit.
De Ultrasone luchtbevochtiger
Een ultrasone luchtbevochtiger produceert door middel van trillingen nevel. Deze nevel kan naar wens warm of koud zijn en ook hier zorgt de ingebouwde hygrostaat voor de juiste luchtvochtigheid. Voordeel van dit type luchtbevochtiger is de grote capaciteit en stilte van de macine. Nadeel is de aanschafkosten en de soms zichtbare nevel die het apparaat in huis blaast.
Van Zundert parket heeft beide types luchtbevochtigers in zijn assortiment. In onze showroom kunnen wij u alles uitleggen over de luchtbevochtigers en hoe de luchtvochtigheid invloed heeft op uw parketvloer. Bel voor een afspraak 0252-220704 of info@vanzundertparket.nl
- Deel dit bericht